PHOTOGRAPHY

Contact

Koken op inductie

Een van de zaken die we (moesten) aanpakken, was de keuken. Die zou namelijk niet achter blijven bij de verkoop. Behalve dat we uiteraard een mooie en functionele keuken wilde was er eigenlijk maar 1 eis die betrekking had op verduurzaming; koken op inductie en met recirculatie afzuiging in het kookveld.

  • De keuze voor inductie was simpel, we wilde onze woning toekomst bestendig maken en gas gaat er nou eenmaal op termijn uit.
  • Recirculatie afzuiging ligt een beetje in dezelfde lijn; alle lucht die je niet het huis uit blaast hoeft niet vervangen te worden door verse (en koude) buitenlucht en kost dus ook minder energie om weer op te warmen.

Onze ervaring met recirculatie afzuiging was nou niet echt geweldig, we hadden een afzuigkap boven ons gasfornuis maar daar bleven nog aardig wat luchtjes achter. Bij vrienden echter hoorden we dat dit bij een afzuiging in het kookveld veel minder was omdat de kookluchten (en vocht) eigenlijk meteen bij de pan weg gezogen werd.

Na enig onderzoek kwam de Bora Pure als beste naar voren, deze heeft “slechts” vier kookvelden, maar kan deze wel combineren tot twee grote kookvelden en -en dat is wellicht nog wel belangrijker- het schoonmaken van filter en de opvangbak (je morst wel eens wat) kan gewoon zonder dat je je keukenkastje uit elkaar moet halen!

Uiteindelijk is het de Bora Pure X geworden, deze is wat groter dan de “gewone” Pure waardoor we in ieder geval zeker wisten dat we niet al te snel in de knoei zouden komen met pannen. Daarnaast hebben we er specifiek voor gekozen om de kookplaat in het blad te laten verzinken zodat er vrijwel geen vuil achter blijft en schoonmaken gewoon heel erg eenvoudig is.

Onze afzuiging is voorzien van een standaard koolstof filter en deze doet nu (na ruim 1,5 jaar) nog prima wat ie moet doen. Wel werd ons nog aangeraden om -vooral als we veel en kruidig kookten- deze te vervangen voor een plasma filter, maar tot nu toe is dat dus niet nodig gebleken. De kook en bak-luchten vallen erg mee, alleen als we pannenkoeken bakken wil de lucht nog wel eens wat langer blijven hangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.