PHOTOGRAPHY

Contact

Isolatie schuine daken

Het isoleren van de schuine daken (zolder + kamer boven de garage) stond ook op het programma. Vanuit de bouw hebben onze huizen enige isolatie op het dak liggen (6cm PUR, RC2) en dat betekende in ons geval OOK dat er reeds een damp-dichte laag op het dak lag.

Dit is een recept voor vocht-problemen als je hier geen rekening mee houdt, dus hebben wij ervoor gekozen om zoveel als mogelijk aan de binnenzijde te isoleren, met een natuurlijk isolatie materiaal en ook nog te voorzien in een intelligente damp-folie aan de binnenzijde.

  • De intelligente damp-folie is damp-dicht bij lage temperaturen (voorkomt dat vocht binnen dringt in het isolatie materiaal) en damp-open bij hogere temperaturen (zodat eventueel vocht weer kan verdampen)
  • Het natuurlijke isolatie materiaal (houtvezel), neemt eventueel vocht dat mocht ontstaan op; hierdoor heeft dit vocht (veel) minder invloed op de constructie. Bij bijvoorbeeld PIR, zou dit vocht op de isolatieplaat ontstaan en zo in de constructie kunnen komen met alle ellende van dien.
  • Meer isolatie aan de binnenzijde dan aan de buitzijde zorgt ervoor dat het douwpunt zo ver mogelijk binnen zit waar eventueel vocht ook weer weg geventileerd kan worden.

Schematisch ziet dat er uit als hiernaast.

5 is het bestaande dakbeschot, hierop ligt 6cm PUR en uiteraard de dakpannen.

Aan de linkerkant de nieuwe (16 cm dikke!) houtvezelplaat en het intelligente damp-folie, daarop een 22mm dikke lat/luchtlaag waarop weer gipsplaat gemonteerd zit ter afwerking.

Op de kamer boven de garage zaten al gipsplaten, dus die moesten eerst verwijderd worden voordat we de loze ruimte daarachter (17 cm ruimte, ruim voldoende voor 16cm isolatie dus!) konden gaan opvullen met houtvezelplaat. Onderstaande foto’s van de stappen van het isoleren van deze kamer.

Op de zolder was het verhaal iets ingewikkelder, daar was nog geen raamwerk voor de gipslaten en veel te grote overspanningen om de houtvezelplaten in te klemmen dus daar hebben we aardig wat extra hout tegenaan moeten zetten. Het principe en de opbouw zijn echter precies hetzelfde.

Het belangrijkste hier is dat de damp-remmende folie aan alle kanten goed luchtdicht is vast geplakt, anders werkt het allemaal niet zo goed en heb je alsnog kant op allerlei vocht problemen. Dit afplakken geldt ook voor dakdoorvoeren van bijvoorbeeld riool ontluchting en ventilatie. Op deze afbeeldingen niet niet vast geplakt, maar deze rubber manchetten passen goed om de buizen heen en door ze luchtdicht aan het damp-folie te plakken zorg je ervoor dat ook hier de warme lucht binnen blijft, in plaats van ongewild ontsnapt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.