PHOTOGRAPHY

Contact

Energie transitie Kerkelanden

Afgelopen zomer werden we door een aantal buren uitgenodigd om een bijeenkomst bij te wonen bij deze buren thuis waar de lokale energie cooperatie (HET) ons zou gaan bijspijkeren over de op hande zijnde energie transitie in Hilversum en dan wel specifiek in onze wijk, Kerkelanden.

Waarom specifiek Kerkelanden? nou bleek tijdens die avond (wat overigens uitliep op twee zeer goed bezochte avonden met in totaal 50 huishoudens in het lokale buurthuis) dat de gemeente Hilversum (en WaterNet en Firan) het wel zien zitten om het water van het Hilversums kanaal, wat vlak langs onze wijk loopt, te gaan benutten om warmte-opslag in de wijk mee te gaan doen. Dat zou allemaal in 2023 klaar moeten zijn.

Wat nog niet duidelijk was, was op welke manier het warmtenet vorm gegeven zou worden en al helemaal geen technische details zoals op welke temperatuur de warmte dan wel binnen zou gaan komen. Het maakt natuurlijk nogal wat uit of het water al warm genoeg is om met je huidige installatie te verwarmen of dat de boel eerst verder opgewarmd moet worden.

Daarnaast werd er op de avond nog gesproken over elektrische deel auto’s zonnepanelen, isolatie en warmtescans. Ook werd er informatie gedeeld over subsidies en gebouw gebonden financieringen.

Na deze avonden zijn we in diverse werkgroepen aan de slag gegaan, waarbij diverse buren met enige regelmaat bij elkaar komen om te spreken over de mogelijke implementatie van de diverse zaken. De groepen die op dit moment “actief” bezig zijn, zijn warmtenet, isolatie, zonnepanelen, en elektrische deel-auto.

Warmtenet

Van het warmtenet is inmiddels wel duidelijk dat het nog wel even gaat duren, de planning is al verschoven naar 2025, maar zal waarschijnlijk eerder 2027 worden. Blijkbaar is de gemeente Hilversum voortvarender in woorden dan in daden!

Wel worden er deze maand 3 bijeenkomsten gehouden in de Gouden Regenschool waar de plannen van de gemeente verder toegelicht worden. dus wie weet is er binnenkort wel meer te melden.

Zonnepanelen

De werkgroep zonnepanelen is lekker bezig en heeft aangegeven in Maart of April 2020 een bijeenkomst te will organiseren voor buren die meer informatie willen. Tegen die tijd zal ik zeker een update plaatsen.

Elektrische deel auto

Na een enquete die afgelopen weken afgesloten is, blijkt dat er in de straat op zich wel interesse is in een elektrische deel auto, maar dat dat pas over twee jaar of nog verder in de toekomst zal liggen.

De meeste mensen lijken toch gehecht aan hun (tweede) autootje, ook al geven sommigen aan dat ze hem niet echt dagelijks nodig hebben en zijn dat dan toch prima kandidaten om te gaan auto-delen.

Isolatie

In de isolatie werkgroep gaat het ook lekker, maar dat is natuurlijk ook niet zo gek omdat je van isolatie vrijwel meteen resultaat zult zien en voelen en je er ook voordeel van hebt als je niet perse naar een warmtenet toe aan het werken bent.

Vanuit deze groep gaan we (als het even kan binnenkort) eens met een warmtebeeld camera kijken naar een aantal typen huizen in onze straat. Op deze manier hopen (verwachten) we in ieder geval een globaal beeld te kunnen krijgen van wat er aan onze huize allemaal verbeterd kan of moet worden.

Ik zal in ieder geval op dit blog met enige regelmaat laten weten hoe onze gezamelijke en onze persoonlijke transitie verloopt.

One comment on “Energie transitie Kerkelanden”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.