In Oktober 2020 kochten we onze “nieuwe” woning in Hilversum, op bekend terrein en niet al te ver weg! 30 meter van de achterdeur van het oude pand naar onze huidige woning aldus de kids die dit uitgemeten hebben 🙂
Al vrij snel was het ons duidelijk dat er nog wel wat moest gebeuren om de woning naar onze zin te maken en zo’n verbouwing is natuurlijk een ideaal moment om een aantal (slimme) stappen te zetten om wat te doen aan comfort & energie verbruik.
Uitgangssituatie
Normaal gesproken ga je, voordat je gaat beginnen met het nemen van maatregelen voor verduurzaming en confort verhoging, eerst eens kijken wat je start-punt is. Dat was in ons geval wat lastig, we wisten immers niet wat de specifieke uitdagingen in dit huis waren toen we beslissingen moesten nemen wat handig was om te doen!
Gelukkig woonden we wel in de straat en zijn alle huizen in de straat nagenoeg gelijk, dus we hadden een redelijk beeld van wat we konden verwachten.
De huizen zijn allemaal in 1990 gebouwd en dus volgens de toen geldende normen gebouwd:
De gehele schil voorzien van een beetje isolatie (R = 2), kozijnen van waaibomenhout voorzien van 30 jaar oud dubbel glas, ventilatie systeem C en (in ons geval) een afzuigkap die met orkaankracht alle warme lucht in de keuken naar buiten blaast.
Wensenlijst
Omdat alles redelijk gedateerd was, was de wensenlijst redelijk omvangrijk;
- Nieuwe keuken met inductie-plaat (en recirculatie afzuiging!)
- Nieuwe badkamer met WTW douche afvoer.
- Begane grond en eerste verdieping volledig voorzien van vloerverwarming.
- Zonering voor alle verwarmde ruimtes.
- Centrale WTW installatie.
- Triple glas dakvenster in slaapkamer a/d noordzijde.
- Extra isolatie van schuine dak slaapkamer a/d noordzijde.
- Extra vloer isolatie.
- Extra isolatie van de dak van de zolder.
Kozijnen en glas vervangen stond ook nog op de lijst, maar omdat het oude huis nog niet verkocht was wisten we niet of dat nog wel haalbaar was. Uiteraard is er nog veel meer gedaan, maar dat heeft allemaal niet veel met comfort verhoging of energie besparing te maken, dus dat laat ik voor deze post maar even achterwege.
Uiteindelijk is de douche-WTW afgevallen om praktische redenen en de centrale WTW installatie is vervangen door een Fresh-R decentrale oplossing die nu de woonkamer/keuken bedient.
Geef een reactie